De huzaren van vroeger:

Tussen 1816 en 1913 waren verschillende regimenten van de huzaren in Venlo gelegerd.

Deze huzaren hadden hun onderkomen aan de noordoostzijde van de binnenstad, onder andere in de Minderbroederskazerne en het Arsenaal (4e Regiment) en het Fort Sint-Michiel in Blerick (2e Regiment). Zij zorgden voornamelijk voor de verdediging van de toenmalige vestingstad. Oefeningen hielden de huzaren op de Grote Heide. Daar trokken ze onder muzikale begeleiding naar toe, wat altijd weer een mooi schouwspel was voor de Venlonaren, net als de uitvoeringen die ze gaven op de markt voor het stadhuis.

De huzaren drukten ook nog op een andere manier hun stempel op Venlo. Het uitgaansleven werd voor een deel door hen beheerst. Een bekend etablissement waar ze vaak kwamen, was café de 'Razzel-dazzel' aan de Steenstraat, waar het zeker niet pluis was. Aan de aanwezigheid van de huzaren in de stad kwam in 1913 een einde omdat er aan het begin van de eeuw ruimte nodig was voor woningbouw.

In 1913 vertrokken de huzaren naar hun nieuwe standplaats Tilburg. Kort daarna werden de militaire gebouwen, behoudens de eerder genoemde kazerne en Arsenaal, gesloopt. Ook het Rosariumpark met vijver herinnert nog aan de huzaren. Op dezelfde locatie, waar nu de vijver ligt, was destijds de drinkplaats voor de paarden. Naast de Jongerenkerk bevindt zich nog steeds een aan deze soldaten refererende binnenplaats met de naam Huzarenplaats.

De huzaren van nu:

De vereniging “Regiment Huzaren Venlo” is opgericht in 1995 en heeft haar thuisbasis in het stadsdeel Venlo. De vereniging wil de traditie van de huzaren in leven houden, zij het in het bijzonder in relatie met de stad Venlo zelf. De vereniging heeft haar regimentskamer in hotel American aan de Keulsepoort . Zij verzorgt optredens tijdens officiële gelegenheden in stadsdeel Venlo, ook als Erewacht, in vol uniform. Ook verzorgt deze vereniging optredens in geheel Nederland en zelfs in het buitenland.

Maak jouw eigen website met JouwWeb